PASEN

 

Heerlijke koekjes voor Pasen – bakken met de kinderen

Totale tijd 1uur 15minuten
 

Vinden we het normaal al heerlijk om in het weekend met de kids lekker te bakken of te koken, met Pasen is dat natuurlijk dé manier om binnen gezellig wat leuks met elkaar te doen. 

 

Deze paaskoekjes zijn heel eenvoudig om te maken en het leuke is natuurlijk dat je de koekjes in alle verschillende soorten en maten kunt bakken. Koop een paar leuke uitstekers en glazuur of versiering en je kunt aan de slag. 

Ingrediënten

 
  • 500 gr bloem
  • 250 gr boter
  • 220 gr suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout
  • Versieren met
  • 200 gr poedersuiker
    • Klop de boter en suiker samen in een kom. Meng goed door tot het egaal en romig is geworden.
       
    • Voeg het ei en het vanille extract toe. Zeef de bloem uit boven de kom en mix tot een egaal deeg.
    • Neem een stuk bakpapier en leg hier het deeg op. Hierbovenop komt een tweede stuk bakpapier en rol het nu uit tot een dunne lap. Leg het minimaal een uur in de koelkast
    • Na het uur verwarm je de oven voor op 180˚C.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en rol dunner uit tot het mooi glad is.
    • Gebruik je uitstekers en leg de uitgestoken koekjes op een bakplaat met bakpapier bekleed. Past het niet op een plaat, bak de koekjes dan in twee gedeeltes.
    • Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven of tot ze goudbruin zijn aan de randjes. Dan zijn ze in principe gaar.
    • Haal uit de oven en laat even afkoelen. Net uit de oven zijn ze nog een beetje zacht en breken snel. Even geduld dus. Na een paar minuten leg je ze op een rek om volledig af te koelen.

Berdingswijze paaskoekjes

Begin met het kloppen van de boter en de suiker. Snij de boter in blokjes en zorg dat de boter goed op kamertemperatuur is. Anders mengt het niet goed met de suiker. Klop dit goed door tot het egaal en romig is geworden. Voeg nu het ei en de vanille toe en klop tot dit goed gemengd is. De bloem zeef je er nu boven uit en klop dit vervolgens door tot een egaal deeg.

Neem nu een stuk bakpapier en leg het deeg hierop. Leg daarop een tweede stuk bakpapier en rol het deeg nu uit tussen de twee vellen bakpapier tot een dunne lap. Leg deze minimaal een uur in de koelkast.

Na het uur verwarm je de oven voor op 180˚C. Haal je deeg uit de koelkast en leg het op een licht met bloem bestoven oppervlak. Rol het nog wat dunner uit en zorg dat het mooi glad is.

Gebruik nu je uitstekers om de koekjes uit te steken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Ga door tot je al het deeg hebt opgemaakt. De kans is vrij groot dat het niet op één bakplaat past. In dat geval bak je de koekjes in batches. De hoeveelheid deeg maakt behoorlijk wat koekjes. Denk aan een stuk of 50-70 afhankelijk van het formaat van je stekers.

Bak de koekjes 10-12 minuten in de voorverwarmde oven of tot ze goudbruin aan de randjes beginnen te worden. Dan zijn ze in principe gaar.

Haal ze uit de oven en laat heel even afkoelen. Uit de oven zijn de koekjes nog zacht dus haal je ze meteen van de bakplaat dan is de kans groot dat ze breken. Even geduld dus. Na een paar minuten leg je op een rek om volledig af te koelen. Dit herhaal je tot al je deeg op is en alle paaskoekjes gebakken zijn.

Het versieren van de koekjes

Het versieren van de paaskoekjes is natuurlijk het leukste onderdeel en zullen de kinderen geweldig vinden om te doen. Je kunt icing maken door poedersuiker te mengen met een beetje water tot de gewenste dikte. Je kunt het naturel houden qua kleur en je te buiten gaan aan sprinkles of je kunt de icing zelf een kleurtje geven. Denk aan geel of groen, de paaskleuren, maar alles kan. Het is ook lekker om de icing een smaakje te geven. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een beetje citroen of limoen. Gebruik dan geen water maar alleen het citroen- of limoensap.